Atlas van het OER-IJ gebied

In de uitgestrekte groene driehoek tussen Haarlem, Alkmaar en Zaanstad bevindt zich een bijzonder stuk Noord-Holland. Hier stroomde duizenden jaren geleden het Oer-IJ, een noordelijke tak van de Rijn die bij Castricum in zee uitmondde. Wind, water, getijdestromingen en opstuivend zand gaven het gebied vorm. Spontane plantengroei maakte het toegankelijk. Zodra er stukken land droogvielen, zijn de eerste bewoners er een bestaan gaan opbouwen. Voor wie dat weet, is ook vandaag de dag nog veel van die vroege geschiedenis in het landschap terug te zien. Door deze Atlas kan een breed publiek nu kennis nemen van de bijzondere kenmerken en unieke kwaliteiten van het Oer-IJ gebied. Een keur aan deskundigen op het terrein van aardkunde, archeologie, geologie, geschiedenis en natuur heeft meegewerkt aan deze uitgave. Prettig leesbare verhalen, geïllustreerd met uitzonderlijk mooie fotografie en historische landkaarten, waarop je niet raakt uitgekeken.

Er wordt in het boek uitgebreid ingegaan op alle facetten van de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis. Ook de flora en fauna komen aan bod, want nergens in Nederland is de variatie aan landschappen in een regio zo groot als hier;  kust, duinen, geestgronden, strandwallen, veenweides en polders. Allemaal dicht bij elkaar. Elk met een eigen karakter. De dynamiek van natuurgeweld heeft het landschap getekend, maar ook de mens heeft door de eeuwen heen zijn sporen nagelaten. Met het aanleggen van dijken, het in cultuur brengen van grond, het graven van kanalen, het aanleggen van buitenplaatsen, de bouw van militaire verdedigingswerken, het vestigen van bedrijven en het bouwen van huizen, veranderden zij het Oer-IJ-gebied blijvend van karakter. Dit boek brengt al die zaken voor het eerst bij elkaar. Samen vertellen ze een boeiend verhaal. Overzichtelijk en toegankelijk. Bedoeld voor iedereen die er woont, werkt of belangstelling heeft voor zijn omgeving. Wie deze Atlas van het Oer-IJ-gebied leest, zal voortaan met andere ogen om zich heen kijken en begrijpen waarom dit gebied serieuze aandacht, meer waardering, betere bescherming en een duurzaam beheer verdient.

 

 

Reacties

Geachte heer, mevrouw, Voor een klant van onze winkel (ref: Hendriks, G.J.) zijn we op zoek naar uw boek Atlas van het OER-IJ-gebied. Kunt u mij zeggen of het boek nog leverbaar is en zo ja, onder welke condities u het kunt leveren? Vriendelijke groet, Lilian Zielstra
Het oer-Ij….Prachtig boek zowel qua uitvoering als inhoud. Het is de aanschafprijs zonder meer waard.
Fantastisch uitgevoerd boek! Zeer informatief en mooie afbeeldingen. Een boek dat niet snel in de boekenkast zal verdwijnen, omdat je het er steeds even bij pakt.
Een zeer informatief boek, mooi uitgevoerd, en heel interessant. De afbeeldingen zijn prachtig en passen goed bij de tekst. Kortom, een boek voor iedereen die zich interesseert voor de geschiedenis van Noord-Holland.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.