De Waakzaamheid

De Waakzaamheid is een gebouw met een historie die klinkt als een klok. Het begon in 1626 met de houten herberg die in het begin van de 20e eeuw werd uitgebreid met de naastgelegen stenen panden met de gelagkamer en de grote feestzaal. Ontelbaar veel mensen kwamen er over de vloer. Keurige heren in hemdsmouwen verpoosden zich op de kolfbaan. De brandweerlieden vermaakten zich met legendarische  schranspartijen. Toneel- en muziekclubs hielden er hun uitvoeringen. Leden van gymnastiekvereniging Simson vertoonden hun kunsten op het podium en Conny en Henri Wout hadden er hun dansschool met de befaamde soirees.

De waakzaamheid als poptempel

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog groeide De Waakzaamheid uit tot een Jazztempel die internationale beroemdheden naar Zaanstad / Koog aan de Zaan trok. Eind jaren vijftig rolde voorzichtig de rock & roll De Waakzaamheid binnen. In de jaren die volgden was het vrijwel wekelijks raak met optredens van nationaal bekende bands. Maar ook aan die periode kwam een einde. De bands maakten in de jaren tachtig plaats voor house en trendsettende themafeesten met vermaarde dj’s als Eddy de Clercq, Eng-Bo-Kho, Marcello en Tiësto. Met een allerlaatste party op 21 juni 2008 kwam er een einde aan het feestgedruis. Het betekende echter niet het einde van De Waakzaamheid, want in maart 2011 werd een begin gemaakt met de algehele restauratie van de voormalige houten herberg die in juli 2012 werd voltooid en sinds september 2012 het onderkomen is van restaurant De Vijfde Smaak. 

Deze uitgave kwam tot stand in samenwerking met Stichting De Waakzaamheid en de Historische Vereniging Koog-Zaandijk.

Reacties

Wat een leuk boek is dit! Ik ken de waakzaamheid uit 'mijn tijd', maar de foto's en teksten geven een leuke samenvatting van de waak door de jaren heen.
dat ben ik met u eens!
Prachtig boek en zeer gelukkig met de snelle toezending via A. Mud.Als geboren Koger ken ik de Waakzaamheid goed. Mooi gerestaureerd ook, alleen jammer dat die voorgebouwde koffiekamer en dat karakteristieke erkertje verdwenen zijn. Ik heb in dat bovenzaaltje heel wat Charlie Chaplin en Abbott and Costello verwerkt tijdens de uitvoeringen van Simson.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.