De Zaanstroom

Niet geëvenaard, nog minder overtroffen

De cacao- en chocoladefabrieken zijn niet weg te denken uit de Zaanstreek. In de afgelopen honderdvijftig jaar waren deze fabrieken beeldbepalend ook in Wormerveer. Deze industrietak is in het midden van de negentiende eeuw begonnen door een aantal pioniers. Dirk Schoute was een van die pioniers, die in 1843 startte met het verwerken van cacaobonen in zijn molen ‘De Zaanstroom’. Zijn nazaten hebben het bedrijf daarna geleid tot 1957.

Dit boek volgt het familiebedrijf van het prille begin tot aan het moment dat de productie gestopt moest worden, bijna 115 jaar later. Veel Wormerveerse families hebben gewerkt bij deze fabriek met de naam Koninklijke cacao en chocoladefabriek ‘De Erve H. de Jong’. Directie en het personeel hebben in de eerste zeventig jaren van hun bestaan het tij meegehad, met een sterk groeiende omzet en winst. In het begin van de twintigste eeuw is een tweede fabriek opgezet in Oostenrijk.

Veel artistieke kwaliteiten zien we terug in de reclame die voor de diverse chocoladeproducten gemaakt werd. Affiches, blikjes, wikkels en advertenties en op enig moment ook de uitgave van een plaatjesalbum maakten dit bedrijf tot een voorbeeld in de markt. In deze uitgave is nieuw fotomateriaal gebruikt dat nog niet eerder werd gepubliceerd. Al deze gegevens bij elkaar hebben geleid tot een boek dat de geschiedenis beschrijft van een toonaangevend bedrijf in Wormerveer.
 

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.