Familie Schoute

Handelaren in olie, fabrikanten van cacao, beoefenaren der wetenschap

 

In dit boek volgen we de diverse generaties van onze familie Schoute vanaf 1655. Wat deden ze zoal in en rond Wormerveer? Hoe leefden ze en waren ze rijk of waren ze arm? Door de beschikbare bronnen naast elkaar te leggen ontstaat een beeld van onze familie, waardoor we een deel van deze vragen kunnen beantwoorden.

Behalve de aanvullingen op genealogisch gebied wijkt dit boek af van eerdere publicaties uit 1927, 1949 en 1986. In deze uitgave zijn voor het eerst de families opgenomen waarvan de moeder een Schoute van geboorte is. De eerste generaties Schoute(n) waren olieslagers, een beroep dat werd doorgegeven van vader op zoon. Zij woonden en werkten in en rondom Wormerveer waar ze diverse molens in hun bezit hadden. Als gevolg van de Franse overheersing kwam de olieslagerij in de Zaanstreek in een diep dal terecht. Dat proces leidde ook voor onze familie tot een moeilijke periode.

Pas na 1843, toen de Dirk Schoute begon met de verwerking van cacao, keerde het tij in de goede richting. Het bedrijf in Wormerveer floreerde door niet alleen cacao te verwerken maar ook chocoladeproducten te vervaardigen die naar verschillende Europese landen werden geëxporteerd. In 1905 begon de familie met de productie van cacao en chocolade in een eigen fabriek in Oostenrijk.

Een deel van de familie richtte zich sterk op handel en industrie. Een andere tak hield zich bezig met de wetenschap. Hun verhalen en prestaties zijn opgenomen in dit boek.

Reacties

zegt:Leuk geschreven! Had het zelf niet beter kunenn verwoorden. Voor de punten die ik kan vinden in zaanstad is deze website precies wat ik zoek.
Zeer lezenswaardig boek ! Opent voor mij als familie-nazaat nieuwe informatie en leert mij veel over wat ik nog niet wist. Ook boeiend omdat steeds meer bekend wordt over mijn eigen herkomst van mijn oma's/ grootmoederskant. Mooi boek, mooi geïllustreerd en systematisch beschreven.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.