Ferdinand Dejean

Mozart noemde zijn opdrachtgever voor het componeren van drie fluitconcerten en enkele fluitkwartetten de Indiaanse Hollander, maar hij was geen Indiaan en ook geen Hollander. Frank Lequin onthulde in 1981 zijn ware naam: Ferdinand Dejean. Nu is er een boeiende biografie.

De auteurs, Otto Bleker en Frank Lequin, hebben door speurwerk in binnen- en buitenlandse archieven zijn avontuurlijke en boeiende leven gereconstrueerd. Dejean was een jonge en ambitieuze chirurgijn die als VOC-dienaar naar Azië ging om het avontuur en om het geld. Hij was een scherp waarnemer, die geen blad voor de mond nam en met zelfspot schreef. De verschrikkingen van zijn heenreis naar Batavia en zijn scheepsreizen in Azië maken ook nu nog grote indruk. Dejean werd stadschirurgijn van Batavia en kwam terecht in een fascinerende wereld van weelde, rijkdom en armoede, corruptie en vriendjespolitiek. Dejean overleefde de Oost en kwam na een tienjarig dienstverband als een gefortuneerd man terug naar Europa. Hij studeerde geneeskunde en chemie in Leiden. Hij genoot van wetenschap en cultuur, maakte vele reizen door Europa en verzamelde boeken en instrumenten.

Met zijn scherpe observaties gaf hij een pijnlijk beeld van de stand van de geneeskunde in de 18e eeuw. Waar Van Swieten een commentaar schreef op het werk van Boerhaave, deed Dejean dat op het werk van zijn leermeester Gaubius. Een leven van voor- en tegenspoed, maar ook van lief en leed is ontfutseld aan het verleden. Deze vertegenwoordiger van de Europese Verlichting wordt weer springlevend in dit verfrissende en uitdagende verhaal. Het boek is voorzien van mooie en vaak unieke illustraties.

Reacties

Ik heb het boek cadeau gedaan en zou spoedig horen hoe het was, maar de eerste reactie is prima!
Naar aanleiding van onze concertbrief bij de uitvoering van de fluitkwarteten van Mozart door het Rubens Quartet met fluitiste Marieke Schneemann kwam de vraag op wie Dejean nu eigenlijk was. Dit boek doet er een 'boekje' over open. Ook onze bezoekers bleken (in de pauze van het concert) erg geïnteresseerd te zijn in dit boek. Van harte aanbevolen aan degenen die meer willen weten van de wereld waarin Mozart én Dejean leefden.
Prachtig boek over Dejean. Ik ben blij dat Otto Bleker dit boek heeft aanbevolen, het is zeker de moeite waard. Mooie illustraties en mooi gebonden. Goed te lezen. De levering ging zeer snel en correct waarvoor dankl1
This is history at its best. The authors have painstakingly researched riveting subject matter in music, medicine and the far east. This work on De Jean has uncovered a mass of fascinating detail and illuminated this polymathic man of the enlightenment, behind what was until recently a mystery around some of Mozart's greatest music.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.