Gooise vrouwen in de kunst 1850 - 2010

Het Gooi is voor veel schilders en kunstenaars, wereldberoemd, een bron van inspiratie geweest. Voor Jozef Israëls was het Gooi een inspiratiebron. Albert Neuhuys, Jan Sluijters, Leo Gestel, Piet Mondriaan en Anton Mauve verbleven er een lange tijd. Zoals wel vaker in de kunstgeschiedenis weten we meestal meer van de mannelijke dan van vrouwelijke kunstenaars. Ook in het geval van het Gooi is dat zo. De mannen hebben de aandacht opgeëist en gekregen. Dat parallel aan hun verblijf in het Gooi ook vrouwelijke kunstenaars actief waren, is nagenoeg onbekend gebleven.

Boek Gooise vrouwen in de kunst
Voor de tentoonstelling ´Gooise Vrouwen en hun kunst, 1850 en 2010´ is door Sarah Heijse, Nikkie Herberigs, Imke Ruigrok en Margriet van Seumeren onderzoek gedaan. Zij concluderen in de bijbehorende uitgave dat het Gooise artistieke klimaat gunstig was voor vrouwen en een stimulerende werking heeft gehad. Zij verwijzen naar de kleinschaligheid van het Gooi, het tolerante karakter, toen en nu, de aanwezigheid van handelaren en veilingen. Het Gooi was en is een aantrekkelijke regio, zonder dat er in kunsthistorische zin sprake is van een Gooise Stijl.

Er wordt een overzicht gegeven van vrouwelijke kunstenaars voor wie het Gooi een inspiratiebron is. Het werk van bekende en niet bekende kunstenaars met de mix van oude en hedendaagse kunst geeft een interessante combinatie. Het publiek dat met enige regelmaat een museum bezoekt zal bekend zijn met de namen van Arina Hugenholtz, Suze Robertson, Lou Loeber en Wally Moes. Maar wie kent het werk van de zusjes Pieck, Trudy Fokkinga, Isa van der Zee, Anna Egter van Wissekerke en Julie de Graag. Ook de groep hedendaagse vrouwelijke Gooise kunstenaars, waarvan sommigen internationaal bekend zijn, is nog niet eerder vanuit een museaal oogpunt bij elkaar gebracht. In de tentoonstelling is o.a. werk te zien van Maria van Kesteren, Barbara Kluiver, Judith Wiersma, Irene van den Bos, Bia Maas, Sabine Theys en Tamar Frank.

Reacties

een interessant boek

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.