Het behouden land

1000 jaar cultuurhistorie Kalverpolder.

In deze uitgave wordt voor het eerst kennisgemaakt met een aantal belangrijke feiten en gezichtspunten uit het verleden en het heden van de Kalverpolder. De polder is een uniek stukje natuurgebied in de Zaanstreek waarvan de geschiedenis ca. 1000 jaar teruggaat in de tijd, de veen ontginningen met de gevolgen, de stormvloeden en de overstromingen.

Ook het buurtschap Haaldersbroek dat sinds 1990 de status van beschermd dorpsgezicht heeft wordt uitgebreid beschreven met de grote veranderingen gedurende de laatste decennia., waarin de polder als een uniek stuk natuurgebied naar voren komt. Waren het vroeger het water en de verstedelijking die het land bedreigden, tegenwoordig zijn het ook moderne objecten die meer en meer de landschappelijke monumenten bedreigen.

De afgelopen veertig jaar konden bepaalde bouwplannen die het polderlandschap ontsieren niet worden tegengehouden.

Het is een boeiend verhaal met o.a. beelden uit het verleden die niet eerder zijn gepubliceerd. Soms ook van personen, waarvan de namen nog steeds leven bij het publiek.

Het boek toont aan hoe bijzonder dit gebied is en waarom het voor het nageslacht behouden moet blijven.

Het boek is een uitgave van Stichting Uitgeverij Noord Holland op initiatief van Hengelsportvereniging Esox’55, die in oktober 50 jaar bestaat.

Tekst Dick Kerssens, historicus en publicist uit Zaanstad
Formaat 14,8 x 21 cm staand
Omvang 128 pagina’s
Bedrukking zwart wit en kleur
Afwerking genaaid gebonden

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.