Het Beroemde Huis

De geschiedenis van het houten woonhuis

De Erven 10-14 in Broek in Waterland

‘Het Beroemde Huis’…. Hoe komt het houten pand De Erven 10-14 in Broek in Waterland aan deze opvallende naam? Zijn Napoleon en koning Willem I echt op bezoek geweest in dit huis of is dit een fabeltje? En wat is de herkomst van de vervaagde plafondschildering van engelen en vogels die jarenlang de doorgang aan de linker zijde van het pand hebben gesierd?

De restauratie van ‘Het Beroemde Huis’ in de jaren negentig van de twintigste eeuw bood een uitgelezen kans om het antwoord op deze vragen te vinden. Tijdens de broodnodige herstelwerkzaamheden kwam een reeks verborgen schatten aan het licht, waaronder een grote hoeveelheid zeldzame wand- en plafondschilderingen uit de late zeventiende eeuw. Al gauw werd duidelijk dat de vervaagde schildering van engelen en vogels tot een nagenoeg intact aangetroffen plafondschildering in de achteraanbouw behoorde. Wie heeft de opdracht gegeven tot deze schilderingen met bijbelse en mythologische thema’s? En wat voor ontwikkeling heeft het houten pand doorgemaakt sinds het aanbrengen van deze veelkleurige decoraties?

In het boek ‘Het Beroemde Huis’ probeert Anne van Wijngaarden, kunsthistorica en medewerkster monumentenzorg bij de gemeente Waterland, op deze vragen een antwoord te geven door middel van een overzicht van de bouwgeschiedenis van De Erven 10-14. De hele ontwikkeling vanaf de bouw van het voorhuis in de vroege zeventiende eeuw tot en met de restauratie is in kaart gebracht. Van elke fase is door de heer dr. ing. H.J. Zantkuijl een reconstructietekening gemaakt. Het boek geeft hiermee een compleet beeld van de ontwikkeling van een woonhuis dat behoort tot de voor Noord-Holland zo kenmerkende houtskeletbouw. Ook worden de zeldzame interieurschilderingen nauwkeurig bestudeerd en in een stijlperiode geplaatst.

Het interieur is - evenals het exterieur - fraai in beeld gebracht door de Broeker fotograaf Olaf Klijn. Het boek vormt door de belichting van de bijzondere schilderingen een waardevolle aanvulling op het onderzoek naar het Nederlandse interieur. Op woensdag 15 november 2006 vindt de presentatie van het boek ‘Het Beroemde Huis’ plaats in de Nederlands Hervormde Kerk van Broek in Waterland.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.