Het Hembrugterrein – verleden, heden, toekomst

Initiatiefnemers en auteurs van de publicatie zijn Ellen Holleman en Remco Reijke. Zij maken ook deel uit van de Stichting Nieuw Hembrugterrein die in 2006 werd opgericht om het publieke debat over de toekomst van het voormalige Defensieterrein te stimuleren. De presentatie van het boek is tevens de afsluiting van een reeks activiteiten waarbij werd nagedacht over nieuwe invullingen van het gebied. Het boek biedt een goed inzicht in de mogelijkheden en de obstakels.

Tussen 1895 en 2003 werd er op het Hembrugterrein munitie gemaakt. Het terrein was ruim honderd jaar militair gebied en ontoegankelijk voor onbevoegden. Sinds 2003 ligt het gebied er verlaten bij. In afwachting van nieuwe invullingen staat er een belangrijk industrieel erfgoed met verschillende rijksmonumenten te vervallen.

Het bezwaar dat onbekend ook onbemind maakt, wordt in dit boek ondervangen door een selectie foto’s van Gé Dubbelman. Nadat de fabrieken op het terrein werden gesloten, was Dubbelman een van de weinigen die toestemming kreeg er naar hartelust rond te dwalen. Dat deed de fotograaf, die vooral kijkt naar de werking van de tijd op menselijke infrastructuren, met tussenpozen drie jaar lang. Zijn prachtige foto’s die de schoonheid en de tragiek van het verval laten zien, werden tentoongesteld op het fotofestival van Naarden en in het Zaans Museum. De 39 foto’s die nu de kern vormen van het boek van Holleman en Reijke illustreren glashelder hoe hoognodig het is dat alle betrokken partijen het eens worden over de bestemming van het gebied.

Verleden, heden en toekomst van het Hembrugterrein worden in chronologische volgorde behandeld in drie schitterend geïllustreerde hoofdstukken. Het laatste hoofdstuk biedt bovendien een kijkje in de boeiende keuken van de planologie. Ten slotte geven de auteurs heel toepasselijk ook letterlijk het laatste woord aan de toekomst: aan de jeugd. Leerlingen van het Zaanse Michaelcollege werkten een multifunctionele bestemming uit voor het Hembrugterrein. Hun uitgangspunt was jongeren te motiveren om ook na hun schooltijd in Zaanstad te blijven.

Margreet van Muijlwijk (eindredactie)
Fotografie : Gé Dubbelman

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.