Het Oude Hof in Bergen

Op welke manier hebben de buitenplaats Het Oude Hof in Bergen NH en de Franse filosoof René Descartes met elkaar te maken? En hoe is het mogelijk dat zoveel kunstenaars zich hebben laten inspireren door deze bijzondere plek?

Vanaf de 17e eeuw zijn talloze tekeningen en schilderijen van Het Oude Hof gemaakt. En vrijwel alle bekende Bergense schilders als Charley Toorop, Leo Gestel, Else Berg en vele anderen hebben deze in de 17e eeuw aangelegde buitenplaats vastgelegd.

Stichting Bergen|Geestgrond heeft de bezieling van Het Oude Hof als uitgangspunt genomen voor een nieuwe uitgave. Daarin teksten over en de kunst die is geïnspireerd door de buitenplaats, van 1643 tot heden. Voor het eerst zal het werk in samenhang te zien zijn, met de verbanden tussen de oude kunst, de Bergense School en hedendaagse kunst.

Aan dertien vooraanstaande hedendaagse beeldend kunstenaars is gevraagd kunst te maken met Het Oude Hof als inspiratiebron, speciaal voor deze uitgave.
Veel bijzonder beeldmateriaal is verzameld door Marleen Bouma-Kalshoven. Zij bracht een deel van haar jeugd door op Het Oude Hof.

De kunst en het beeldmateriaal zullen ook te zien zijn tijdens de tentoonstelling ‘Inspiratie, kunst, kennis en natuur’, die vanaf 30 maart 2014 in het naast Het Oude Hof gelegen Museum Kranenburgh wordt gehouden. 

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.