Leven langs de liniedijk

Het Noordwestfront van de Stelling van Amsterdam

Tussen Krommenie - Assendelft en Uitgeest - Heemskerk - Beverwijk ligt een gebied met slingerende dijkjes en half verscholen forten. Deze groene zone was in de vorige eeuw de hoofdverdedigingslinie van Amsterdam. Er hebben zich veel verschillende gebeurtenissen voorgedaan. Nederlandse dienstplichtigen oefenden voor de oorlog en deden van alles om de verveling te verdrijven. Duitse soldaten pleegden er oorlogsmisdaden, maar hielpen ook kinderen aan eten. Sommige boeren kregen te maken met onder water gezet land, andere verdienden juist aan het onderhoud van de liniedijk.

Sommige gebeurtenissen haalden de krant. Andere werden vastgelegd op foto´s of van vader op dochter doorverteld. In 2011 besloten de vrijwilligers van het Fort bij Krommeniedijk de mooiste foto´s en verhalen te verzamelen. Ze kregen hulp van de mensen van het Fort aan den Ham en Fort bij Veldhuis. Het resultaat is een unieke verzameling verhalen over het noordwestfront van de Stelling van Amsterdam, met daarin Fort bij Krommeniedijk, Fort aan den Ham, Fort bij Veldhuis, Fort aan de Sint Aagtendijk, Fort bij Velsen en Fort Zuidwijkermeer.

Samen schetsen de verhalen over grote en kleine gebeurtenissen een beeld van wat zich in de omgeving heeft afgespeeld. Originele foto´s wekken het beeld verder tot leven. In dit rijk geïllustreerde boek is te lezen over het landschap dat de Stelling van Amsterdam mogelijk maakte en de natuur die hierdoor ontstond. Maar vooral vertelt het de verhalen van mensen die in de forten en nabij de liniedijk hebben gewoond, gewerkt en geleefd.

Reacties

Wetenswaardig en fijn leesbaar boek met mooie verhalen en een mooie hoeveelheid historie, cultuur en landschap.
Een prettig leesbaar en goed geïllustreerd boek dat een compleet beeld geeft van het ontstaan en gebruik van dit noordwestelijk deel van de Stelling van Amsterdam; van de logica van het landschap waarin de Stelling gemaakt kon worden tot het tijdverdrijf van de militairen die er gelegerd waren. Een aanrader!
Bijzonder fraai boek! Met grote interesseren gelezen. Getuigd van gedegen onderzoek.
bij toeval kwam ik op uw site. ik zocht wat info over buitenplaatsen in de Purmer, maar dit is nog boeiender voor mij. Mijn vader, geboren in 1898 lag van 1914 tot 1918 als soldaat en later als foerier in Fort Velsen. Ik kan mij nog een aantal gebeurtenissen herinneren die hij mij verteld heeft. Ik ga dit boek zeker lezen en misschien voor mijzelf aanvullen.
Een aantal jaren geleden heb ik de Stelling van Amsterdam gefietst en heb daarover een blog geschreven. Via Agnes de Boer ben ik bij dit boek terecht gekomen (zij heeft een stukje over mij geschreven in haar laatste boek: herauten op de stelling). In deze lijn heb ik de rest van de boeken gekocht en heb nu eindelijk met erg veel plezier het boek leven langs de liniedijk gelezen. Nu ik al die foto's weer terug zie komen alle herinneringen van mijn fietstocht weer naar boven. Ik zou nu zo weer op mijn fiets willen stappen en de stelling nóg een keer willen fietsen! De foto's, de verhalen, de spannende tijden die de mensen beleefd hebben. Wow, wát een bijzonder mooi boek!! Zéker een absolute aanrader om dit boek te gaan lezen!

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.