Moeders trots

Mode voor jongens en meisjes 1945 - 1970
Nederland in de jaren vijftig en zestig; op de foto gaan is nog iets bijzonders. Zeker als die foto in een tijdschrift komt te staan. Op de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar is te zien hoe jongens en meisjes poseren voor de modepagina. De kleding die zij aan hebben komt niet uit de winkel, maar is ontworpen om thuis te maken. In die tijd is het namelijk heel gewoon dat moeders alle kleren voor hun kinderen zelf naaien, breien of haken.
De meeste foto's op de tentoonstelling hebben ooit in het weekblad "Libelle" gestaan. Ze zijn bewaard in het Fotoarchief Spaarnestad te Haarlem en worden nu voor het eerst tentoongesteld.
Te zien is hoe de meeste kinderen vlak na de Tweede Wereldoorlog, in de tijd van de wederopbouw gekleed zijn. Aanvankelijk is er zoveel schaarste dat zelfs gordijnen worden gebruikt om kinderkleding van te maken. Met de komst van de synthetische vezels verandert het modebeeld. Echt veel variatie komt er pas aan het einde van de jaren zestig wanneer er in de hele maatschappij meer vrijheid komt. Meer moeders gaan buitenshuis werken en hebben minder tijd om achter de naaimachine te zitten.
De confectiemode wordt betaalbaar en kinderkleding komt steeds vaker uit de winkel. Het zelf maken van kleding gebeurt meer als hobby dan uit noodzaak.
Tentoonstelling van 2 o11o 2003 tot 15 o 3 o 2004

Redactie: Stedelijk Museum Alkmaar
Formaat: A5
Omvang: 80 pagina's
Bedrukking: zwart/wit
Afwerking: genaaid gebrocheerd

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.