Monumentaal Wormerland

Route door Wormer, Oostknollendam, Spijkerboor, Neck, Wijdewormer en Jisp.

Woonhuizen, kerken, boerderijen, molens, pakhuizen, raadhuizen, een pastorie, een polderhuis, een doktershuis en een burgemeesterswoning. Een greep uit de vele tientallen monumenten die de gemeente Wormerland rijk is. Ze liggen verspreid in de de voormalige gemeenten Wormer, Jisp, Wijdewormer en de buurtschappen Oostknollendam, Spijkerboor en Neck. De aard van de monumenten rijks-, provinciale en gemeentelijke is even divers als gevarieerd. Ze omvatten zowel chique villa’s als houten arbeiderswoningen, de internationaal befaamde fabriekswand met zijn pakhuizen en rijstpellerijen langs de oever van de Zaan, kerkgebouwen van rooms-katholieken, hervormden en doopsgezinden, een herberg met kolfbaan en imposante boerderijen en stolpen met de karakteristieke piramidevorm. Onder de monumenten ook opmerkelijke objecten, zoals een pannenhooihuis en een seinmast als een zeldzaam overblijfsel uit de geschiedenis van de waterbeheersing in Noord-Holland. Een bijzonderheid is ook een tot woning omgetoverd gemaal, een (gedempte) schutsluis en een particuliere begraafplaats met koetshuis.   

Technische gegevens
fotografie     :    Jolanda Hoogendoorn
omvang       :    168 pagina’s

 

Reacties

Ik heb genoten van dit boekwerk met zijn prachtige foto's. Nu ben ik op zoek naar het boek : historische foto's Zaanstreek Kunt u mij daaraan helpen ? met vriendelijke groeten T.P.Blom
Mooi boek, maar jammer dat er geen plattegronden in staan.
Ik heb het boek kado gedaan aan mijn man. Wij zullen namelijk half 2015 in een appartement van het Java pakhuis gaan wonen. En leuk bijkomstigheid hij is werkzaam bij floramedia te Westzaan (voormalig Mercurius). Maar het boek is geweldig, mooi geïllustreerd echt een genot om doorheen te bladeren.

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.