Op een hebbel en een drebbel

Van de Zaanse taal is weinig over. Dat besef bracht het Dagblad Zaanstreek op de gedachte een wekelijkse rubriek te wijden aan een aantal nog min of meer bekende woorden en uitdrukkingen uit onze verdwijnende streektaal. Daarbij werd gekozen voor een speelse aanpak: de teksten dienden ertoe te leiden dat de lezers en lezeressen zouden denken "ach ja, dat zei mijn opa, oom, tante of mijn grootmoeder vroeger ook!?" Om de rubriek toegankelijker te maken besloot de redactie dat er wekelijks een vierregelig versje in of over de Zaanse taal zou worden toegevoegd; bovendien werd een cartoonist bereid gevonden de rijmpjes en de toelichtende tekst nog extra lichtvoetigheid mee te geven. Van juni 2001 tot juni 2003 zijn de 'hebbels en drebbels' wekelijks geplaatst. Ze werden véél gelezen, besproken en uitgeknipt.
De Stichting Uitgeverij Noord-Holland heeft met veel genoegen 83 rijmpjes, toelichtende teksten en cartoons tot een boek samengevoegd.
Klaas Woudt schreef eerder al een viertal boekjes over de Zaanse streektaal, waaronder "Zaans voor beginners" en "Deer hoor ik je". In de loop van een aantal jaren hield hij ruim vierhonderd lezingen over onze (al dan niet vergeten) Zaanse woorden en uitdrukkingen.

illustraties: Marc de Boer
Redactie: Stichting Uitgeverij Noord-Holland
Formaat: 160 x 150 mm
Omvang: 176 pagina's
Bedrukking: in 2 kleuren
Afwerking: genaaid gebonden in papierenband

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.