Vijftien jaar Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Bussum

Ruimtelijke kwaliteit is populair. Iedereen wil het. Maar wie verder wil komen dan een intentieverklaring en een beleidsnota loopt tegen de weerbarstige praktijk op. De uitvoering van ruimtelijk kwaliteitsbeleid, in welke vorm ook, is hard werken.   

Dit boek gaat over de ruimtelijke kwaliteit – de schoonheid-  van Bussum, en over de mensen die de afgelopen vijftien jaar aan die schoonheid hebben gewerkt. Het laat zien hoe ruimtelijke kwaliteit tot stand kon komen in een spel tussen bestuurders, ambtenaren, adviseurs, opdrachtgevers en ontwerpers. De betrokkenen vertellen openhartig over hun drijfveren en ambities, en over de dilemma’s die ze tegen komen in de dagelijkse praktijk. De foto’s en de citaten maken duidelijk dat ruimtelijke kwaliteit geen kwestie is van smaak of geld, maar van durf, kennis, continue aandacht en samenwerking. Het compromisloze verlangen om Bussum beter en mooier te maken was, en is, daarbij doorslaggevend.

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) werd in 1993 ingesteld door de gemeenteraad van Bussum. De CRK kreeg als taak de wettelijke welstands- en monumentenadvisering te verzorgen, maar daarnaast ook om te adviseren over alle aangelegenheden waarbij het uiterlijk aanzien van de gemeente in het geding zou zijn. Zo’n brede, vrije rol voor de welstandscommissie was destijds een nieuwe ontwikkeling. Nu veel gemeenten in Nederland bezig zijn hun welstandscommissie om te vormen tot een commissie ruimtelijke kwaliteit, is deze kroniek het lezen waard. Welstandstoezicht ‘op de Bussumse manier’ is springlevend en actueel.  

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.