Westzaan, dorp aan de regel

Veldwachter Bontekoe, vroedvrouw Hagemeyer, stoomhoutwarenfabriek De Valk, gymnastiekvereniging Jahn, het Westzanerbad, de jaarlijkse Ouden van Dagentocht, koninklijk bezoek en de barre winter van 1962-'63. Zomaar een greep uit het rijke aanbod uit het boek 'Westzaan, dorp aan de regel'. De uitgave van het boekwerk is een initiatief van woningvereniging Westzaans Belang, ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan en de fusie met De Woonmij Zaanstad.

Naast een hoofdstuk over de historie van de woningcorporatie die na veel wikken en wegen in 1916 het eerste Westzaanse sociale woningproject van twaalf 'boerderijwoningen' realiseerde aan de Parkstraat, wordt in het boek ruim aandacht besteed aan tal van onderwerpen die een rol speelden in het wonen, werken en leven van alledag in het dorp.

Naast een korte terugblik naar vroeger eeuwen waarin Westzaan als de Banne van Westzaan uitgroeide tot een imposant machtscentrum dat de dienst uitmaakte in de dorpen West-Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk en Wormerveer, staan vooral gebeurtenissen en ontwikkelingen in de vorige eeuw centraal.

Uiteraard ontbreken ook de industriële ontwikkelingen niet. Ooit waren de kruiwagens, strijkplanken en kachelrekjes van houtwarenfabriek De Valk vermaard, evenals de pakjes kindervoeding van Molenaar's Kindermeel en de chocolade en cacao van hofleverancier D. & M. Grootes Gebroeders waarvan de producten over de gehele wereld hun weg vonden. Een andere gigant was de firma Rote die in 1986 het honderdjarig bestaan vierde met een gouden horloge voor alle werknemers.

Het boek telt 144 pagina's en is rijkelijk geïllustreerd met 120 afbeeldingen.

Formaat 240 x 225 mm, liggend
Omvang 144 pagina's
Bedrukking zwart/wit
Afwerking: genaaid gebonden

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.