Zee van land

Deze nieuwe studie is geschreven door W. Reh, C.M. Steenbergen en D. Aten en belicht het Hollandse fenomeen van de droogmakerij op een nieuwe en prikkelende manier. Zee van Land bespreekt namelijk de polder als landschapsarchitectonisch experiment. De studie geeft ook nieuwe ontwerpcriteria om actuele vraagstukken op het snijvlak van ruimtelijke ordening en waterbeheer op te lossen.

Zee van Land vormt in diverse opzichten het vervolg op het in 1987 verschenen boek Getekend Land door Herman Lambooij. Dit stond in het teken van de grote landschappelijke veranderingen die zich sinds het jaar 1000 in Noord-Holland voltrokken. Getekend Land gaf een breed overzicht van de waterstaatsgeschiedenis van het Hollands Noorderkwartier en was een doorslaand succes.

Zee van Land geeft voor het eerst een grondige wetenschappelijke analyse van de landschappelijke kwaliteiten van de droogmakerijen. Zij vormen een specifieke en uitdagende vorm van typisch Hollandse ruimtekunst, die onlosmakelijk is verbonden met de bloei van schone kunsten, wetenschap en techniek in de "Gouden" 17e eeuw. Zee van Land introduceert de polder als een belangrijk stuk in de legpuzzel van onze nationale identiteit.

Zee van Land gaat verder. De studie bouwt een brug naar de toekomst. Door middel van diverse ontwerpexperimenten worden oplossingen aangereikt voor hedendaagse vraagstukken op het snijvlak van ruimtelijke ordening en waterstaat als de groeiende verstedelijking van de Randstad en de toenemende neerslag en voortgaande bodemdaling. Dit op basis van de bijzondere en internationaal befaamde Hollandse landschapsarchitectuur uit de 17e eeuw die in het werelderfgoed de Beemster zijn hoogtepunt bereikte.

Het Hollandse landschap is niet iets vanzelfsprekends, maar werd echt uitgevonden. De analyse van het vlakke polderland leidt tot het inzicht dat we met een echt kunstwerk te maken hebben. Zee van Land onderzoekt, beschrijft en analyseert de vormentaal van de Hollandse landaanwinningen van het allereerste droogmakerijtje de Achtermeer bij Alkmaar uit 1531 tot de Wieringermeer van 1930. Deze vormentaal of "poldergrammatica" bestaat uit een kunstzinnig lijnenspel van water en land, uit een rationeel gevormd raster met wortels diep in de Hollandse samenleving. Door Zee van Land raakt de polder zijn platte imago kwijt en wordt recht gedaan aan de mythische schoonheid die ver uitstijgt boven de zeespiegel.

Zee van Land is een onmisbare studie voor iedereen die betrokken is bij de ruimtelijke ordening van het polderland. Maar het boek biedt ook het brede publiek een nieuwe en prikkelende blik op een landschapsarchitectonische icoon: de Noord-Hollandse droogmakerij.

De heren Reh en Steenbergen zijn verbonden aan de TU Delft als respectievelijk hoofddocent aan de Faculteit der Bouwkunde en hoogleraar landschapsarchitectuur. Zij werken reeds meer dan 20 jaar samen aan een onderzoek naar de grondslagen, instrumenten en techniek van de landschapsarchitectuur. Beiden hebben tal van boeken over dit onderwerp op hun naam staan. Diederik Aten is waterschapshistoricus bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hij publiceert regelmatig over allerlei aspecten van de Noord-Hollandse waterstaatsgeschiedenis.

Zee van Land is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de TU Delft, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Stichting Uitgeverij Noord-Holland.

Zee van Land telt 344 bladzijden, volledig in kleur, en bevat een keur aan unieke historische polderkaarten, prenten en schilderijen, afkomstig uit collecties in het binnen- en buitenland. Tientallen luchtfoto's en meer dan 200 analyse- en ontwerptekeningen. Het boek wordt gecompleteerd met drie bijlagen, een uitvoerige literatuuropgave en een gedetailleerd register.

Reacties

Mooi en razend interessant boek, boordevol informatie en fraaie illustraties. Het is een 'must have' voor iedereen die geïnteresseerd is in de totstandkoming van ons land, en dan met name het ingenieuze Hollandse polderlandschap. Ik heb het boek besteld op aanraden van een kennis, en ik ben blij dat ik het gekocht heb. Het is absoluut een aanwinst. Het boek (in cellofaan) is zorgvuldig verpakt verzonden in stevig karton. Ik had het binnen enkele dagen in huis. Het is in deze tijd van updates en razendsnelle bezorging even wennen dat dit hier (nog) nog niet het geval is, maar ook dat heeft z'n charme. Bottom line is dat ik binnen een paar dagen een prachtig boek in huis had. Ik kan het iedereen aanraden!

Reactie toevoegen

Velden met een * zijn verplicht.