Zaans Groen€ 19,95

€ 14,95

Zaans Groen€ 19,95

€ 14,95
  bestel nu

Informatie

ISBN 978-94-92335-20-3
Categorie De Zaanstreek
Uitvoering Geheel in kleur
Bindwijze Hardcover
Verschijn datum mei 2020


Omschrijving

In de Hongerwinter van 1944 richtten Klaas en Mart Woudt met een aantal andere Zaanse jongeren het clandestiene ‘litterair-cultureel maandblad’ Zaans Groen op. In de navolgende maanden verschenen er vier tijdschriften vol gedichten, proza, essays en beschouwingen, rijk geïllustreerd met litho’s en tekeningen.

Op zaterdag 4 april 2020, driekwart eeuw na dato, worden deze vier unieke tijdschriften heruitgegeven en voorzien van een uitgebreide inleiding door Klaas Woudts dochter Annemieke. Klaas Woudt (1923-2012) was een bekende uitgever, boekdrukker en publicist. Hij stond aan de wieg van de Encyclopedie van de Zaanstreek en gaf lezingen over de streektaal. Hij zat in de redactieraad van het tijdschrift Podium en was de eerste uitgever van Jan Wolkers. In 1984 kreeg hij de Cultuurprijs van de gemeente Zaanstad. Minder bekend is dat hij samen met zijn zus Mart (1920-1967) het initiatief nam om tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim Zaans Groen uit te geven. De heruitgave van dit tijdschrift in boekvorm is aangevuld met een inleiding waarin Annemieke Woudt aan de hand van haar vaders memoires de ontstaansgeschiedenis in een cultureel-historische context plaatst.

Uitgeverij Noord Holland maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Bij het verder gaan op onze website gaat u akkoord met de privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode. Deze kunt u via de e-mail opvragen.