Zaanse papier geschiedenis€ 29,95

€ 19,95

Zaanse papier geschiedenis€ 29,95

€ 19,95
  bestel nu

Informatie

ISBN 978-94-92335-40-1
NUR 693
Categorie De Zaanstreek
Gewicht 1000g
Uitvoering Geheel in kleur
Bindwijze Hardcover
Verschijn datum november 2023

Partner uitgeverij

Deze uitgaven is tot stand gekomen in samenwerking met:
Het Waterlands Archief

Omschrijving

Leverbaar vanaf 8 december 2023

Zaans papier heeft ooit de wereld veroverd. Er zijn nogal wat belangrijke gebeurtenissen vastgelegd op papier dat in de Zaanstreek is gemaakt, zoals de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring. Dit boek schetst de bewonderenswaardige opkomst van een industrie die zijn weerga niet heeft gekend.

Langs de Zaan is eeuwenlang het maken van papier tot kunst verheven. Wit papier bijvoorbeeld  werd overal een gewild product, van Europa tot Azië. Uitvindingen en vernieuwingen zorgden voor een explosie aan ontwikkelingen en groei; eerst met windmolens, later door met stoom aangedreven machinerieën tot en met de meest moderne papierfabrieken.

Maar aan het productieproces zat ook een zwart randje, zoals milieuvervuiling, uitbuiting van arbeiders, ziekteverwekkers. Dit verhaal over de Zaanse papierindustrie geeft een boeiend overzicht van al zijn facetten, van zijn hoogtepunten en van zijn desastreuze neergang zoals die van het Van Gelder concern dat decennialang de toon heeft gezet in Nederland.

Uitgeverij Noord Holland maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Bij het verder gaan op onze website gaat u akkoord met de privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode. Deze kunt u via de e-mail opvragen.