Stakkers & Stakers


€ 29,95

Stakkers & Stakers


€ 29,95
  bestel nu

Informatie

ISBN 978-94-92335-50-0
NUR 681
Categorie Erfgoed Noord-Holland
Gewicht 1000g
Uitvoering Geheel in kleur
Bindwijze Hardcover
Verschijn datum juni 2024


Omschrijving

Verschijnt eind juni 2024

Hoe Noord-Holland Noord worstelde met armoede en werkloosheid, 1930-1940
De diepe economische crisis in de jaren dertig van de twintigste eeuw kwam vooral hard aan in het noordelijke deel van Noord-Holland. In sommige gemeenten lagen armoede en  werkloosheid ver boven het landelijke gemiddelde. Tuinders leefden van krediet naar krediet, arbeiders verdrongen zich voor een plaatsje in gesubsidieerde werkprojecten en middenstanders zagen hun omzet drastisch teruglopen. Geregeld leidde de sociale ellende tot opstandigheid, zoals tijdens de grote werklozenstaking in de Wieringermeer.

Wie waren deze armen en werklozen? Hoe hielden ze het hoofd boven water? Naast het algemene verhaal van armoede, crisishulp, stempelen en werkverschaffing bevat Stakkers & Stakers tal van persoonsportretten. Van de sappelende tuinder in Nibbixwoud en de werkloze leraar in Alkmaar tot de uitgebuite dienstbode in Tuitjenhorn en de gedreven stakingsleidster in Hoorn. Deze unieke ‘regiografie’ geeft de crisis letterlijk een gezicht en brengt een aangrijpende tijd opnieuw tot leven.

Uitgeverij Noord Holland maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Bij het verder gaan op onze website gaat u akkoord met de privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode. Deze kunt u via de e-mail opvragen.