Van varen naar rijden


€ 24,95

Van varen naar rijden


€ 24,95
  bestel nu

Informatie

ISBN 978-94-92335-29-6
NUR 693
Categorie Erfgoed Noord-Holland
Gewicht 975g
Uitvoering Geheel in kleur
Bindwijze Hardcover
Verschijn datum oktober 2021

Partner uitgeverij

Deze uitgaven is tot stand gekomen in samenwerking met:
Stichting Verhalen Verbinden

Omschrijving

De ruilverkaveling van de polder Geestmerambacht
Verhalen uit het Geestmerambacht vertellen in dit boek de ingrijpende geschiedenis van de ruilverkaveling. Het landschap ging volledig op de schop. De vaarpolder, bekend als het Rijk der Duizend Eilanden, onderging een metamorfose tot rijpolder. De ruilverkaveling bracht het gebied een nieuwe toekomst, maar voor boeren en inwoners ging deze verandering niet zonder slag of stoot. Welke grote problemen moesten zij het hoofd bieden?

De kleine tuinders en veehouders met hun meest grote gezinnen namen een van de belangrijkste beslissingen in hun leven: stoppen of doorgaan. Doorgaan betekende investeren in mechanisering en modernisering zonder goed te weten hoeveel en waarin. Hoe zou het leven in een kale polder zijn ver van het vertrouwde sociale leven in de dorpen? Dat er bedrijven zouden komen met 300 koeien en tientallen hectares vruchtbare tuinbouwgrond kon men niet voorzien. Stoppen betekende een zekere gang naar een baan in loondienst met een baas en vaste werktijden.

Mensen uit de dagelijkse praktijk vertellen hun soms zeer persoonlijke verhaal. Werd deze grootschalig uitgevoerde ruilverkaveling in West-Friesland voor iedereen wel de gebuldozerde weg naar een land van melk en kolen? Mannen en vrouwen van het eerste uur en boerenbestuurders, beleidsmakers, ondernemers, uitvoerders, wethouders en gewone dorpelingen komen uitgebreid aan het woord in dit rijk geïllustreerde boek.

Uitgeverij Noord Holland maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Bij het verder gaan op onze website gaat u akkoord met de privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode. Deze kunt u via de e-mail opvragen.