Verrassende natuur van het OER-IJ landschap


€ 24,95

Verrassende natuur van het OER-IJ landschap


€ 24,95
  bestel nu

Informatie

ISBN 978-94-92335-51-7
Categorie Erfgoed Noord-Holland
Gewicht 1000g
Aantal pagina's 152
Uitvoering Geheel in kleur
Bindwijze Hardcover
Verschijn datum mei 2024


Omschrijving

Met dit natuurboek ontdek je als lezer het Oer-IJ gebied, de groene long tussen Alkmaar, Amsterdam en Haarlem. Duinvalleien, kwelwatertjes, eendenkooien, uitzichtpunten, polders met weidevogels, veensloten, weilanden... Samen vormen ze een landschap dat er zonder het eeuwenoude Oer-IJ nooit geweest zou zijn. Tot aan het begin van de jaartelling slingerde het Oer-IJ zich als een trage stroom door Noord-Holland, om bij Castricum in zee uit te monden. De rivier liet zand en klei achter, er ontstonden grote veengebieden. In dit getijdenlandschap komt zelfs zouthoudend water voor. Zo is er nu net ten noorden van de Randstad natuur te ontdekken die vol verrassingen zit.

Toegegeven, in de weilanden nestelen niet meer die eindeloos vele weidevogels tussen uitbundig bloeiende kruiden. Die tijd ligt achter ons en daar besteedt dit natuurboek ook zeker aandacht aan. In het afsluitende hoofdstuk staan bovendien aanbevelingen om de natuurwaarden van dit unieke gebied te versterken. Intussen is het meer dan de moeite waard om de natuur van het Oer-IJ landschap te ontdekken. Nog overal vind je kreken en slingerende waterlopen als herinneringen aan het Oer-IJ. Eeuwen landschapsgeschiedenis hebben ook gezorgd voor een grote variatie aan biotopen, elk met een eigen specifieke flora en fauna.

De interessante hoofdstukken en schitterende foto’s zorgen ervoor dat je als lezer goed geïnformeerd wordt over de natuur van het Oer-IJ gebied. De auteurs nemen je mee langs plekken waar je de sporen van het oude Oer-IJ terugziet. Zij vertellen, met oog voor detail, over de vele bijzondere planten en dieren. Speciaal voor dit boek selecteerden zij dertig hotspots: de beste plekken om vogels te zien, van uitzichten te genieten en wandelingen te maken. Kortom: dit boek informeert over de natuur van het Oer-IJ landschap én inspireert om de, soms verborgen, parels in het Oer-IJ gebied te ontdekken.

Uitgeverij Noord Holland maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Bij het verder gaan op onze website gaat u akkoord met de privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode. Deze kunt u via de e-mail opvragen.