Op zoek naar een plaats om thuis te komen


€ 29,95

Op zoek naar een plaats om thuis te komen


€ 29,95
  bestel nu

Informatie

ISBN 978-94-92335-38-8
NUR 693
Categorie Tweede wereldoorlog
Gewicht 1000g
Uitvoering Geheel in kleur
Bindwijze Hardcover
Verschijn datum mei 2023

Partner uitgeverij

Deze uitgaven is tot stand gekomen in samenwerking met:
De Historische Kring Velsen

Omschrijving

De geschiedenis van de Joodse inwoners van Velsen
De Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan de kleine Joodse gemeenschap die vanaf het begin van de twintigste eeuw een bijdrage leverde aan de ontwikkeling van IJmuiden en de gemeente Velsen. Dit boek wil de mensen die deel uitmaakten van de verdwenen Joodse gemeenschap, tot leven wekken en ze met het vertellen van hun verhalen een volwaardige plaats in de lokale geschiedenis en het collectieve geheugen geven.Het boek is een biografie van zestien Joodse families die zich na de aanleg van het Noordzeekanaal in IJmuiden vestigden. Sommige van hen speelden een prominente rol in ondernemers-, winkeliersverenigingen en vakorganisaties. In de jaren dertig komen er ook winkeliers, kleine ondernemers en forenzen naar de dorpen Driehuis en Santpoort.  De Vereeniging ter Bescherming van Joodsche Meisjes opende in 1930 aan de Duinlustparkweg ‘Huize Dina’, een tehuis voor Joodse meisjes. In de levensverhalen van de Joodse inwoners zijn de kleine en grote thema’s van een turbulente tijd te herkennen en komt de lokale geschiedenis tot leven.

Alle Joodse Velsenaren krijgen tijdens de Duitse bezetting te maken met de terreur van de Jodenvervolging. Ze worden vermoord, gedwongen huis en haard te verlaten of onder te duiken. Voor de overlevenden geldt dat ze vier jaar lang in angst en onzekerheid leven over hun eigen lot en dat van hun naasten. Degene die terugkeren naar Velsen pakken na de oorlog de draad weer op.

Uitgeverij Noord Holland maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Bij het verder gaan op onze website gaat u akkoord met de privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode. Deze kunt u via de e-mail opvragen.