De Gedempte Gracht, een straat met vele gezichten


€ 0,00

De Gedempte Gracht, een straat met vele gezichten


€ 0,00
  bestel nu

Informatie

Categorie De Zaanstreek
Uitvoering Geheel in kleur
Bindwijze Hardcover
Verschijn datum november -1


Omschrijving

De Gedempte Gracht is een echte kameleon. Dat bewijzen de vele veranderingen die de straat in de loop der tijden heeft ondergaan. Aanvankelijk scheidde een sloot de beide huizenrijen. Na de demping van de sloot groeide de Gedempte Gracht in de loop van de 20e eeuw uit tot een voorname straat met fraaie woonhuizen en statige winkelpanden. Vervolgens veranderde de straat in een drukke verkeersader die de Provincialeweg verbond met de Peperstraat. Weer later werd de Gracht afgesloten voor autoverkeer en daarna kreeg de straat er een aantal winkelpaviljoentjes bij. Daar bleef het niet bij. Enkele jaren geleden werd de straat weer in tweeën gedeeld via een gracht. Daarmee zijn we weer terug bij het beginpunt. Kan het wonderlijker?De transformatie van de Gedempte Gracht kreeg in het begin van deze eeuw een nieuwe impuls met het aantrekken van architect Sjoerd Soeters die een masterplan voor het gebied uitwerkte. Een masterplan dat door Zaankanters jarenlang uiterst sceptisch werd bekeken, maar dat inmiddels over het algemeen met trots wordt getoond aan mensen ‘van buiten’. Afbeeldingen van het opmerkelijke gestapelde Zaanse geveltjes-hotel met tegenover liggend stadhuis zijn de hele wereld overgegaan als stedenbouwkundige juweeltjes. Het mag dan ook als de kroon op het Inverdan-project worden gezien.De opzet van het boek

Het boek start in het heden met de 'ontdempte' gracht en een terugblik over de besluitvorming daarover in het kader van het masterplan Inverdan en de bouw van het nieuwe stadhuis en het geveltjeshotel. Daarna volgt een historische reis door de tijd waarin de belangrijkste veranderingen van de Gedempte Gracht worden belicht aan de hand van een aantal thema’s.

Uitgeverij Noord Holland maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Bij het verder gaan op onze website gaat u akkoord met de privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode. Deze kunt u via de e-mail opvragen.