De Woude, een eiland vol verhalen


€ 29,95

De Woude, een eiland vol verhalen


Dit boek is niet meer leverbaar

Informatie

ISBN 978-94-92335-34-0
NUR 693
Onderzoek Cora Ney-Bruin en Dick Beets
Categorie De Zaanstreek
Gewicht 1000g
Aantal pagina's 328
Uitvoering Geheel in kleur
Bindwijze Hardcover
Verschijn datum juni 2022

Partner uitgeverij

Deze uitgaven is tot stand gekomen in samenwerking met:
Stichting Eiland De Woude

Omschrijving

In het hart van Noord-Holland ligt de Westwouderpolder, een klein eiland met het buurtschap Stierop en het dorp De Woude. Het wordt begrensd door het water van de Stierop, Markervaart en Alkmaardermeer en is alleen per boot of pont bereikbaar. De geschiedenis wordt gekenmerkt door de strijd tegen het water. Steeds weer worden de dijken hersteld en verhoogd. De boeren varen met hun schuitjes en pramen vol hooi, mest, vee en landbouwwerktuigen van de boerderijen naar hun landjes. Een sluis scheidt het binnen- en buitenwater en de waterstand wordt beheerst met een molen en later het gemaal.

In de tweede wereldoorlog biedt een groot deel van de bevolking onderdak aan verzetsmensen en joodse onderduikers. Het is een periode waar men na de oorlog op het eiland nauwelijks meer over spreekt. De tijden veranderen, aan het eind van de twintigste eeuw beëindigen de meeste boeren noodgedwongen hun bedrijf en in 2022 woont de laatste agrariër in de Stierop. De slootjes naast de boerenstolpen en een halfvergaan schuitje zijn herinneringen aan het eeuwenlang kloeten en ploeteren van de agrarische bevolking.

Het winkeltje van Wit, waar bijna alles te koop is, sluit in de jaren tachtig zijn deur. Recreanten en nieuwe bewoners ‘van de vaste wal’ ontdekken het eiland. Auto’s van bewoners, pakketbezorgers en bezoekers van de B&B’s varen mee op de pont, de smalle dorpsweg en dijk naar de Stierop eindigen nog altijd in het groene poldergras. Het eiland is een uniek stukje wandelgebied waar de geschiedenis nog overal voelbaar en zichtbaar is. In dit boek vertellen Oud-Woudenaren hoe het leven vroeger was en nieuwkomers over hun eilandgevoel en de rijkdom van ruimte en rust.  De Westwouderpolder, het is een eiland vol verhalen.

Uitgeverij Noord Holland maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Bij het verder gaan op onze website gaat u akkoord met de privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode. Deze kunt u via de e-mail opvragen.