2000 jaar strijd in het OER-IJ gebied


€ 24,95

2000 jaar strijd in het OER-IJ gebied


Dit boek is niet meer leverbaar

Informatie

ISBN 978-94-92335-32-6
NUR 693
Categorie Erfgoed Noord-Holland
Gewicht 975g
Aantal pagina's 156
Uitvoering Geheel in kleur
Bindwijze Hardcover
Verschijn datum oktober 2021

Partner uitgeverij

Deze uitgaven is tot stand gekomen in samenwerking met:
Stichting OER-IJ

Omschrijving

Betekent de titel dat in de driehoek Velsen, Alkmaar en Zaanstad eeuwenlang oorlog heeft gewoed? Zeker niet. Wel zijn er sinds het begin van de jaartelling veel gewelddadige conflicten geweest; sommige zijn vergeten of onbekend gebleven. Dit boek vertelt verhalen over machtsstrijd en wapengekletter in het Oer-IJ gebied, waarbij het landschap opvallend vaak een doorslaggevende rol speelde.

 Het begon aan het begin van onze jaartelling. Romeinse legers met hun zware uit-rusting waren kansloos tegen de opstandige Friezen, die in het drassige moeras-gebied veel beter uit de voeten konden komen. De hoge, droge strandwallen aan de oevers van Oer-IJ kreken waren later strategisch ideale plekken om kastelen te bouwen en de vijand buiten de deur te houden. Water speelde ook de Spaanse invasielegers parten tijdens de 80-jarige oorlog. 

Er gebeurde veel meer. De verhalen gaan over kerstening van de bevolking door pre-dikers, de aanwezigheid van Vikingen, een visserijoorlog op het Alkmaarder- en Uit-geestermeer, de strijd tussen adellijke families tijdens de Hoekse- en Kabel-jauwse twisten, het Kaas en Brood--volk dat de wapens oppakte uit protest tegen armoede en hoge oorlogs-belastingen en de Vergeten Oorlog in de Bataafse Repu-bliek van 1799, waar--bij vele duizenden Engelsen, Russen, Fransen en Bataven in de duinen omkwamen.
 
Sinds de Tweede Wereldoorlog leven we in vrede.  Wie kennis maakt met onze regionale geschiedenis zal zich verbazen over de gewelddadigheden die zich zo dicht bij huis voltrokken. Archeologen, historici en geografen vertellen in dit boek over de nog in het Oer-IJ landschap zichtbare sporen van de militaire geschiedenis; veelal verdedigings--werken zoals kastelen, lunetten, forten, bunkers, tankgrachten, liniedijken en zelfs een oorlogswrak voor de kust. Lees 2000 jaar strijd in het Oer-IJ landschap en kom meer te weten over de oorsprong en het gebruik van deze militaire objecten en restanten van strijd in het landschap.

Uitgeverij Noord Holland maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Bij het verder gaan op onze website gaat u akkoord met de privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode. Deze kunt u via de e-mail opvragen.