Pampus pioniers


€ 19,95

Pampus pioniers


€ 19,95
  bestel nu

Informatie

ISBN 978 94 92335 39 5
Categorie Erfgoed Noord-Holland
Gewicht 1000g
Aantal pagina's 228
Uitvoering Geheel in kleur
Bindwijze Hardcover
Verschijn datum mei 2023


Omschrijving

Zij die het forteiland van de ondergang hebben gered
Wat zou er van Forteiland Pampus zijn overgebleven als niet de Pampus Pioniers het eiland van de ondergang hadden gered? Fort aan het Pampus is eind 19de eeuw gebouwd, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, om te voorkomen dat een vijandige oorlogsvloot via de Zuiderzee Amsterdam kon beschieten. Met het dichten van de Afsluitdijk in 1932 was dat gevaar geweken en werd het fort verlaten en overgeleverd aan de elementen en de natuur, avontuurzoekers en feestgangers. Het fort veranderde in een ruïne tot acht enthousiaste doorzetters het initiatief namen om Forteiland Pampus van de ondergang te redden. In 1986 richtten zij de Stichting Pampus op met als doel het eiland en het fort te behouden en bereikbaar te maken. Dat ging niet van een leien dakje. De Pampus Pioniers hadden veel moeilijkheden te overwinnen: geld en materieel vergaren, puinruimen op het eiland, een ontwikkelrichting bepalen, sponsors benaderen, overheden overtuigen en vergunningen regelen. Er moesten naamsbekendheid komen, evenals een goede verbinding met het vasteland en vrijwilligers en een fortwachter worden geworven. De spanningen in het bestuur liepen soms hoog op.

Dit boek beschrijft een bijzondere periode in de geschiedenis van Forteiland Pampus, illustratief voor hoe juist particuliere doorzetters vaak het verschil maken bij het behoud van ons erfgoed. Daarmee is het ook een hommage aan de Pampus Pioniers die de redding van Pampus hebben mogelijk gemaakt.

Uitgeverij Noord Holland maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Bij het verder gaan op onze website gaat u akkoord met de privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode. Deze kunt u via de e-mail opvragen.