Van Krabbendam tot Kolhorn


€ 29,95

Van Krabbendam tot Kolhorn


€ 29,95
  bestel nu

Informatie

ISBN 978-94-92335-48-7
Onderzoek Redactie: Diederik Aten m.m.v. Willem Messchaert
Categorie Erfgoed Noord-Holland
Gewicht 1000g
Aantal pagina's 128
Uitvoering Geheel in kleur
Bindwijze Paperback
Verschijn datum december 2023


Omschrijving

'Daar ligt deze dijk als een mythische slang, die mensen vanaf zijn 'rug' een blik gunt op het land aan weerszijden'.

Inderdaad krult en kronkelt de westelijk lus van de West-Friese Omringdijk als een slang rond de omstreken van Schagen. De wieg van auteur Karel Numan stond aan de 'daik' in Sint Maarten en als kind fietste hij dagelijks over de rug van de slang naar school. Dat was het begin van een levenslange fascinatie. In dit  nieuwe boek overziet hij de historie van de West-Friese Zeedijk tussen Krabbendam tot Kolhorn in zijn geheel.

Als startpunt maken we kennis met het landschap van vóór de dijken rond het jaar 1000. De dreiging van de zee groeide echter en de boeren in de streek reageerden hierop door terpen te bouwen. Die werden naderhand met dijkjes aan elkaar verbonden en rond 1250 was de West-Friese Zeedijk tussen Krabbendam tot Kolhorn een feit.

In Van Krabbendam tot Kolhorn volgen we de rijke en soms dramatische historie van die oude West-Friese Zeedijk van bocht tot bocht op de voet. In aparte hoofdstukken wordt stil gestaan bij de dwangburcht Nuwendoorn van Floris V bij Krabbendam en de vele meertjes achter de dijk, stuk voor stuk restanten van oude doorbraken. Het boek besluit met de bedijking van de Zijpe en Wieringerwaard in respectievelijk 1597 en 1610. Daarna keerde de oude West-Friese Zeedijk geen water meer.

Van Krabbendam tot Kolhorn is uitvoerig geïllustreerd met kaarten en prenten en schitterende foto's van landschapsfotograaf Chris Schaatsbergen. Die vormen samen het beeldverhaal van een heel speciale dijk.

Tevens 40ste uitgave van de Vrienden van de Hondsbossche.

Uitgeverij Noord Holland maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Bij het verder gaan op onze website gaat u akkoord met de privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode. Deze kunt u via de e-mail opvragen.