Willem Uppink (1767-1849)


€ 24,95

Willem Uppink (1767-1849)


€ 24,95
  bestel nu

Informatie

ISBN 978-90-819428-1-2
Categorie Kunst en cultuur
Uitvoering Geheel in kleur
Bindwijze Paperback
Verschijn datum juni 2020


Omschrijving

Van de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink zijn maar liefst zes ensembles met geschilderde behangsels bewaard gebleven waarvan vijf in situ. Zij sieren vertrekken o.a. in monumenten in Amsterdam en Zaandijk. Tot voor kort was deze kunstenaar nagenoeg in vergetelheid geraakt maar in zijn tijd was Uppink een gevraagd kunstenaar. Tussen 1807 en 1820 heeft hij grachtenpanden aan de Amsterdamse Heren- en Keizersgracht versierd met wandvullend werk. Daarna leverde hij tussen 1830 en 1832 ook ensembles in twee woonhuizen aan de Lagedijk in Zaandijk. Deze zijn nog steeds in situ te bewonderen, waarvan dat in het Honig Breethuis voor het publiek toegankelijk is.

Van Uppink zijn kleinere werken in rijksbezit, o.a. portretten en een landschap in olieverf op paneel, alsmede landschapsstudies uitgevoerd in aquarel. Het boek is niet alleen een catalogus van zijn oeuvre, maar behandelt vooral de interieurs waar Uppinks behangsels nog altijd te bewonderen zijn.

Uitgeverij Noord Holland maakt gebruik van functionele en analytische cookies (Google Analytics) om u een optimale gebruikservaring te bieden. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Bij het verder gaan op onze website gaat u akkoord met de privacyverklaring, het privacybeleid en de digitale gedragscode. Deze kunt u via de e-mail opvragen.